Рез на полот (во Лакановска смисла)

Authors

  • Аленка Жупанчич

DOI:

https://doi.org/10.51151/identities.v19i1-2.505

Keywords:

феминизам, полова, поделба, репродукција, политика, универзалност

Abstract

Овој разговор ќе се обиде да ја истражи природата на поделбата или резот што е имплицитен, исто така етимолошки, во терминот „пол“. Тој ќе се обиде да развие концепт на поделба што не имплицира некаква предегзистентна целина, туку постои како ентитет сам за себе, втемелен во своја сопствена реалност. Што доколку поделбата имплицирана во „полот“ не е едноставно таа помеѓу два пола (или повеќе), туку нешто што го означува немирот на самата сексуалност? Како ова може да се поврзи со современата феминистичка борба и каков вид концепт на универзалноста тоа би подразбирало?

Author(s): Аленка Жупанчич 

Title (Macedonian): Рез на полот (во Лакановска смисла)

Journal Reference: Identities: Journal for Politics, Gender and Culture, Vol. 19, No. 1-2 (2022).

Publisher: Institute of Social Sciences and Humanities - Skopje

Page Range: 136-146

Page Count: 10

Citation (Macedonian): Аленка Жупанчич, "Рез на полот (во Лакановска смисла),” Identities: Journal for Politics, Gender and Culture, Vol. 19, No. 1-2 (2022): 136-146.

Author Biography

Аленка Жупанчич

Аленка Зупанчич е словенечка филозофка и општествена теоретичарка. Таа работи како истражувачки советник на Институтот за филозофија, научно-истражувачки центар на Словенечката академија на науките. Таа исто така е професор на Европската постдипломска школа Graduate School во Швајцарија. Позната по нејзината работа на пресекот на филозофијата и психоанализата, таа е авторка на бројни статии и книги, вклучувајќи ги: „Етиката на реалното: Кант и Лакан“, „Најкратката сенка: Ничеовата филозофија на двојното“, „Зошто психоанализа: три интервенции“, „Чудниот внатре: за комедијата“, а нејзино најново дело е „Што е полот?“

Downloads

Published

2022-12-02

How to Cite

Жупанчич, А. (2022). Рез на полот (во Лакановска смисла). Identities: Journal for Politics, Gender and Culture, 19(1-2), 136-146. https://doi.org/10.51151/identities.v19i1-2.505